Şeker hastalığımı nasıl yönetirim (ilaçlar/insülin)?
- Aşırı kafein. Kafein bir uyarıcı olduğu için fazla miktarda tüketilmesi huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik, artmış kalp hızı, mide rahatsızlığı ve kas seğirmesi gibi çeşitli semptomlara yol açabilir. Dudak seğirmenizin nedeni kafein ise, alımınızı azaltın veya kaçının.
- Potasyum eksikliği. Potasyum, sinir sinyallerini kaslara taşımaya yardımcı olan bir elektrolittir. Yeterli olmadığında kas spazmları, seğirmeler veya kramplar meydana gelir. Eksiklikler, diüretikler veya kötü beslenme gibi bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Kötü beslenmeden kaynaklanıyorsa, muz ve brokoli gibi potasyum açısından zengin yiyecekler yiyin. Bir ilaca bağlıysa, doktorunuz potasyum hapları veya farklı bir ilaç yazabilir.
- ilaçlar Steroidler, lityum, flunarizin, izoniazid veya östrojenler gibi bazı ilaçlar seğirmeye neden olabilir. Doktorunuz, seğirmeyi hafifletmek için suçlu ilacı değiştirebilir.
- Stres ve kaygı. Bu durumlar kas seğirmesine yol açabilecek kimyasalların salınmasına neden olur. Stres giderici egzersiz, yoga veya meditasyon yardımcı olabilir. Doktorunuz endişenizi gidermeye yardımcı olacak bir ilaç da reçete edebilir.
- Tükenmişlik. İyi, tam bir gece uykusu yardımcı olabilir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, doktorunuzdan yardımcı olacak bir şey isteyin.
- Bell’in felci. Bell’in felci, herpes viral enfeksiyonunun neden olduğu düşünülen tek taraflı yüz zayıflığı veya felç ile karakterizedir. Kas seğirmesi de Bell’in felcinin bir işaretidir. Fizik tedavi, Botox enjeksiyonları ve steroidler yardımcı olabilir.
- Hemifasiyal spazm. Bu spazmlar yüzün bir tarafında meydana gelir ve yüzün kas hareketini kontrol eden yüz sinirinin tahrişinden kaynaklanır. Bu tahriş, sinire baskı yapan genişlemiş bir kan damarı, sinire travma veya sinire baskı yapan bir tümörden kaynaklanabilir. Ameliyat veya Botox enjeksiyonları, nedene bağlı olarak yardımcı olabilir.
- Travma. Yüz siniri veya beyin sapında geçmişte meydana gelen bir yaralanma, dudak seğirmesine neden olabilir.
- Tourette sendromu. Bu durum, muhtemelen genetik veya çevresel faktörlerin neden olduğu kas ve konuşma tikleri ile karakterizedir. Tedavisi yoktur, ancak Botox enjeksiyonları veya ilaçlar yardımcı olabilir.
- Hipoparatiroidizm. Hipoparatiroidizm, kalsiyum seviyelerini kontrol eden paratiroid hormonu eksik olduğunda ortaya çıkar. Paratiroid hormonu olmadan kalsiyum seviyeleri düşer ve fosfor seviyeleri yükselir, bu da kas seğirmesine, karıncalanmaya ve uyuşmaya neden olur. Paratiroid hormonu takviyesi, kalsiyum açısından zengin bir diyet ve kalsiyum ve D vitamini takviyeleri yardımcı olabilir.
- Parkinson hastalığı. Parkinson’un ayırt edici özelliği el ve bacak titremesidir, ancak dudak seğirmesi erken bir işaret olabilir. Esrar, entakapon ve karbidopa/levodopa gibi ilaçlar yardımcı olabilir.
- Amyotrofik lateral skleroz (ALS). Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen ALS, sinir bozulması ile karakterizedir. Sinirler öldüğünde dudak ve kas seğirmesi, geveleyerek konuşma ve kas güçsüzlüğü oluşabilir.
- Aşırı alkol ve uyuşturucu. Uzun süre aşırı miktarda alkol ve uyuşturucu alımı, kas seğirmesine yol açan sinir hasarına neden olabilir. Tedavi, alkol ve ilaçları kesmeyi ve vitamin takviyeleri ve ilaçları başlatmayı içerir.
- DiGeorge sendromu. Bu sendroma, dudak seğirmesi, yarık damak ve yutma güçlüğüne yol açan 22. kromozomdaki bir kusur neden olur.
- Nöbetler. Dudak seğirmesi, sinir hücreleri ile beyin arasındaki bağlantıların kesilmesinden kaynaklanan nöbetleri ve istemsiz kas hareketlerini gösterebilir. Farklı belirti ve semptomlara sahip birkaç nöbet türü vardır. Nöbet geçirirseniz, size yardımcı olabilecek ilaçları reçete edebilecek bir doktorun gözetiminde olmalısınız.
Dudak seğirmesi çoğu durumda iyi huylu bir durumdur. Bununla birlikte, nöbetler, Parkinson hastalığı veya ALS gibi daha ciddi tıbbi sorunların habercisi olduğu zamanlar vardır. Önemini belirlemek için bir doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Erken yakalanır ve tedavi edilirse, prognoz daha olumlu olabilir.
Sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından yakın zamanda diyabet teşhisi konduysa, hastalığı en iyi nasıl yöneteceğiniz ve bunun geleceğinizi nasıl etkileyeceği hakkında sorularınız olabilir. Üzgün, endişeli ve bunalmış hissetmek normaldir. Diyabet teşhisini takip etmek zor olsa da, sağlığınızın sorumluluğunu almanıza ve hayatınızı normal şekilde sürdürmenize yardımcı olacak ipuçları ve kaynaklar mevcuttur.
Diyabet teşhisi konması çoğu insan için zor bir zamandır ve diyabetinizi yönetmek ve hala hayatınızı yaşamak için ne yapmanız gerektiğini anlamak göz korkutucu olabilir. Sağlığınızın sorumluluğunu üstlenebilmeniz ve hayatınızı normal bir şekilde yaşamaya devam edebilmeniz için başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ve kaynakları burada bulabilirsiniz.
Eğitim almak
Diyabet ve yönetim araçları hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendiniz için en iyi seçimleri yapmanıza yardımcı olacaktır. Tip 1 ve tip 2 diyabet genellikle teşhis sırasında farklı şekilde tedavi edilse de, her ikisi de dengeli beslenme, egzersiz, stres yönetimi, kan şekeri düzeylerinin izlenmesi ve ilaç(lar) ve/veya insülin almayı içerir. Her insan farklıdır, bu nedenle her birey kendi yaşam tarzına, diyabet tipine, yaşına ve diğer sağlık koşullarına uygun kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmek için uygulayıcısıyla birlikte çalışacaktır.
Birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız (PCP) başlangıçta size bir tedavi planı başlatabilir ve size durumla ilgili eğitim kaynakları sağlayabilir, ancak daha sonra sizi bir endokrinoloğa ve diyabet eğitim programına yönlendirebilir.
Bir endokrinolog, endokrin bezleriyle ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir sağlık hizmeti sağlayıcısıdır. Endokrin bezleri, insülin (diyabetiniz olduğunda etkilenen hormon) gibi hormonlar salgılar. Tip 1 diyabetli çoğu kişi, teşhis anında tipik olarak bir endokrinoloğa sevk edilirken, genellikle tip 2 diyabetli kişiler, bir endokrinoloğa sevk edilmeden önce birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından yönetilir.
İlk randevunuza gittiğinizde, endokrinolog şunları yapacaktır:
- Tanınızı doğrulayın ve tip 1 veya tip 2 olarak sınıflandırın.
- Diyabet komplikasyonlarının ve diyabetle ortaya çıkan diğer yaygın durumların (örneğin, yüksek tansiyon, kolesterol, vb.) değerlendirilmesini içeren eksiksiz bir tıbbi muayene sağlayın.
- Önceki tedavileri ve sahip olabileceğiniz diğer sağlık durumlarını gözden geçirin.
- Diyabetinizi yönetmek için sizinle birlikte bir tedavi planı geliştirin (yaşam tarzınıza, tercihlerinize vb. uyacak şekilde).
- Gerekirse sizi diyabet eğitimcileri, diyetisyenler, göz doktorları vb. gibi diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına yönlendirin.
Durumunuzu ve nasıl yöneteceğinizi bilmek, mutlu ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımdır. Hakkında daha fazla bilgi edinilecek konular (ve diyabet eğitim sınıflarında veya bir diyabet eğitimcisi ile 1:1 ele alınır) şunları içerir:
- şeker hastalığı nedir
- HbA1c (A1c olarak da bilinir) nedir?
- Şeker hastalığımı nasıl yönetirim (ilaçlar/insülin)?
- Neden kan şekerimi kontrol etmem gerekiyor?
- Yiyecekler kan şekerimi nasıl etkiler?
- Diyabette sağlıklı beslenme nedir?
- Egzersiz neden önemlidir?
- Stres diyabetimi neden etkiler?
- Kendimi üzgün, endişeli hissediyorsam veya durumumu yönetmekte zorlanıyorsam, bir terapiste gitmem diyabetim için neden önemli olsun?
Destek almak
Üzülmenize, üzülmenize, endişelenmenize ve hüsrana uğramanıza izin verin – bunların hepsi normaldir. Çoğu insan, teşhis konulduğunda ve genellikle hastalıklarının seyri boyunca bu duyguların bir karışımını yaşar. Hayat bunaltıcı olduğunda herkes zaman zaman destekten yararlanabilir ve diyabet teşhisi konması da bir istisna değildir.
Arkadaşlar ve Aile Desteği
İçinizi dökmek, üzülmek veya endişelenmek istediğinizde arkadaşlarınız ve aileniz sizi desteklemekte önemli bir rol oynayabilir. Pek çok insan, aile ve arkadaşlarının onlarla daha sağlıklı beslenmesini, egzersiz yapmak için birlikte olmalarını ve hatta ikinci bir çift kulak için onlarla birlikte doktora gitmelerini faydalı buluyor. Desteğe ihtiyacınız olduğunda sevdiklerinize ulaşın – çoğu insan yardım etmek ister ama nasıl yapılacağını bilmez.
Akran desteği
Aynı zamanda şeker hastası olan insan gruplarına dahil olmak yardımcı olabilir. Diğer insanların ortaya çıkan sorunlarla nasıl başa çıktıklarını veya hangi tedaviyi sevip sevmediklerini ve hatta diyabetle yaşamak için hayat hilelerini öğrenebilirsiniz. Diyabetli diğer insanlar neler yaşadığınızı bilirler, bu nedenle bir şey hakkında üzgün, kızgın veya sinirli hissettiğinizi söylediğinizde anlayabilirler ve diyabet hastası olmayan arkadaşlarınızın ve ailenizin yapamayacağı şekilde destekleyici olabilirler. Bölgenizdeki diyabet destek gruplarının bir listesi olup olmadığını sağlık uzmanınıza ve/veya yerel hastaneye sorabilirsiniz.
Çevrimiçi topluluklar da çok yardımcı olabilir. Bilgi ve siperlerden geçmiş bir insan topluluğu sağlarlar. Diyabetli meslektaşlarınızdan destek almanın yanı sıra başkalarının söylediklerini okuyabilir, tedavi ipuçları alabilir ve sorular sorabilirsiniz.
Profesyonel Destek
Diyabet teşhisi konan kişiler üzgün, endişeli ve bunalmış hissetmekte zorlanabilirler. Bu duyguların hepsi normaldir, ancak uzun sürerse ve hayatınızı kesintiye uğratmaya başlarlarsa (örneğin, eskisi gibi arkadaşlarınızla takılmak istemezseniz, çok uyuyorsanız ya da hiç uyuyamıyorsanız veya çok fazla ya da yetersiz yemek gibi yeme alışkanlıklarınızda değişiklikler oluyorsa), bunu sağlık uzmanınıza bildirmelisiniz. Diyabet teşhisi konması ve kronik bir durumla yaşaması zordur, ancak tekrar yolunuza devam etmenize ve bu durumu atlatmanıza yardımcı olacak profesyonel destek mevcuttur.
Unutmayın, diyabetin en iyi şekilde yönetilmesi hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, sizin için en iyi olanı o kadar çabuk anlayabilirsiniz. Durum hakkında bilgi ve iyi destek, sağlığınızın sorumluluğunu üstlenmenize yardımcı olabilir, böylece mutlu, sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürebilirsiniz.
Yararlı kaynaklar
Size yakın bir Diyabet Eğitim Programı bulmak için şu adrese gidin:
Çevrimiçi destek topluluklarını bulmak için şu adrese gidin:
Yakınınızda diyabet konusunda uzmanlaşmış bir Ruh Sağlığı Uzmanı bulmak için şu adrese gidin:
Neden hızlı güç kazanımlarına genellikle artan kas kütlesi eşlik etmez? Kas kütlesindeki değişiklikler fark edilmeden önce merkezi sinir sistemindeki (CNS) değişikliklerin olması gerektiği yaygın olarak kabul edilmiştir.
Recent Comments